Over ‘bijklussen’…

Wat is het?

Wie in zijn vrije tijd tegen betaling klusjes doet, mag tot 6.000 euro per kalenderjaar bijverdienen zonder er belastingen of sociale bijdragen op te hoeven betalen. Het moet gaan om verenigingswerk, diensten van burger aan burger of activiteiten in de deeleconomie. De inkomsten uit verenigingswerk en uit diensten aan burgers mogen niet meer dan 500 euro per maand bedragen.

Deze mogelijkheid bestaat voor:

  • werknemers die minstens 4/5 werken,
  • zelfstandigen in hoofdberoep, en
  • gepensioneerden.

Hoe regel je het?

Vanaf 2018 moeten klussen tegen betaling aangegeven worden. Als een vereniging een beroep doet op iemand die in zijn vrije tijd een betaalde taak komt uitvoeren, moet de vereniging aangifte doen via de nieuwe onlinedienst Bijklussen. Als jij in je vrije tijd een klus opknapt voor een andere burger, doe je zelf de aangifte. Deeleconomieplatformen communiceren je inkomsten zelf aan de overheid.

De onlinedienst die je nodig hebt om de aangifte te doen, vind je binnenkort op deze website.

Wat beschouwen we als bijklussen?

Card image cap

Verenigingswerk

Betaalde diensten voor socioculturele verenigingen. De diensten mogen niet professioneel zijn: het gaat bijvoorbeeld om gidsen, sporttraining geven, speelpleinwerking, begeleiding van schooluitstappen enzovoort.

Meer over verenigingswerk

Card image cap

Diensten van burger aan burger

Occasionele, betaalde diensten van een privépersoon aan een andere privépersoon. De diensten zijn niet professioneel en behoren niet tot de deeleconomie. Het gaat bijvoorbeeld om het gras maaien, kleine onderhoudswerken aan de woning doen, bijles geven bij de opdrachtgever thuis enzovoort.

Meer over diensten van burger aan burger

Card image cap

Deeleconomie

Diensten die je levert voor een erkend deeleconomieplatform. Ze worden als bijklussen beschouwd zolang je niet meer dan 6.000 euro op een jaar verdient voor al je nevenactiviteiten samen.

Meer over deeleconomie